skip to Main Content

Wanneer kom ik in aanmerking voor de opleiding tot Nanny Thuis?

Wanneer jij officieel als nanny wilt gaan werken, dan dien je in het bezit te zijn van een ‘gastouder certificaat’. Met dit certificaat hebben ouders het recht op kinderopvangtoeslag en daardoor worden jouw baankansen met 100% vergroot! Dit certificaat is kosteloos voor jou te behalen via NannyThuis. Het voordeel van het behalen van dit certificaat, is dat je het leren van examens zelf kan indelen. Om het certificaat te behalen, doe je examen op een aantal vlakken. Helaas hebben we niet plek voor iedereen. We willen tenslotte de allerbeste nanny’s plaatsen en voor jou de beste match verzorgen. Dat kost veel tijd en aandacht in de samenwerking. Daarom kiezen wij er ook voor om alle informatie over de opleiding persoonlijk met jou te bespreken. Wist je dat je bij interesse gewoon vrijblijvend een aanmelding kan doen voor de nanny-opleiding? Voordat wij met een nanny het opleidingstraject starten, zullen wij vooraf een screening uitvoeren. We kijken hierbij naar jouw pedagogische kennis, je flexibiliteit, je ervaringen, referenties etc. Dit allen doen wij in een persoonlijk gesprek bij ons op kantoor.
  Ik ga akkoord met de algemene voorwaarden van NannyThuis

  Herken jij jezelf in onderstaande kenwoorden? Dan is onze opleiding mogelijk iets voor jou!

  Enthousiast

  Bestand tegen feedback

  Persoonlijk

  Professioneel

  Aanpakker

  Minimaal 3 jaar ervaring in het werkveld

  Sterk in de communicatie

  Loyaal

  Leergierig

  Sociaal

  Behulpzaam

  Ondernemend

  Stap 1. De intake

  Voordat we officieel kunnen starten met de opleiding zal er een intake gesprek plaats vinden. Er wordt gekeken of je voldoende praktijkervaring hebt met alle aspecten waar een nanny mee te maken krijgt. Naast de schriftelijke en mondelinge examens Nederlands, rekenen en een schriftelijke opdracht krijg je een beroepskennisexamen. Dit examen bestaat uit meerkeuzevragen en open vragen. Na inschrijving voor de opleiding ontvang je een compleet voorbeeldexamen.

  Stap 2. Centraal examen

  Het is niet verplicht om te starten met de centrale examens Nederlands en rekenen. Als dit beter in je planning past mag je beginnen met het centrale examen, en daarna pas de schriftelijke examens en het praktijkexamen doen. Of je doet eerst de schriftelijke examens, dan het centrale examen, en pas daarna het praktijkexamen. Kijk dus goed in welke periode je de centrale examens wilt doen.

  Stap 3. De schriftelijke examens

  Stap 3 bestaat uit twee schriftelijke examens en neemt in totaal 1,5 uur in beslag. Je kunt voor examen deel 1 terecht op een van de acht examenlocaties. Naast de schriftelijke examens Nederlands krijg je een beroepskennis examen. Dit examen bestaat uit meerkeuzevragen en open vragen. De meeste vragen van het beroepskennis examen zijn gebaseerd op het boek ‘Pedagogisch Kader gastouderopvang’. 

  Daarnaast krijg je enkele vragen over kinder EHBO en gezonde voeding voor kinderen, de betreffende informatie staat in een reader, die je na inschrijving ontvangt.

  Stap 4. Het praktijkexamen

  Tijdens het praktijkexamen gaat een examinator mee naar je werkplek om je gedurende 1,5 uur te observeren in de praktijk met minimaal twee opvangkinderen van 1 t/m 7 jaar oudTijdens deze 1,5 uur moet je een aantal voorgeschreven opdrachten uitvoeren. Bijvoorbeeld een activiteit ondernemen met de kinderen.

  Je kunt jouw examen ook doen in een willekeurig huis met willekeurige kinderen, zolang zij tussen de 1 en 7 jaar oud zijn. Het huis hoeft nog niet aan alle officiële richtlijnen te voldoen. De omgeving moet kindvriendelijk, hygiënisch, opgeruimd en veilig zijn. Dat betekent dat de examinator zal beoordelen of de omgeving veilig is voor de kinderen waarmee je examen doet. Als je bijvoorbeeld examen doet met een kindje dat net kan lopen, zijn een traphekje en beveiligde stopcontacten wenselijk. Daarbij is het van belang dat je schoonmaakmiddelen veilig opbergt. De examinator controleert bijvoorbeeld niet of de woning voorzien is van een blusdeken. 

  Na deze observatie volgen simulatieopdrachten, een rollenspel en een interview met de examinator. Tijdens dit interview gaat de examinator met jou in op je kennis, houding en vaardigheden die tijdens de observatie niet aan de orde zijn geweest. De examinator zal je vragen naar recente praktijkvoorbeelden. Het praktijkexamen is op jouw werkplek. Voorwaarde is dat jouw werkplek in Nederland is (uitgezonderd Waddeneilanden).

  Stap 5. Keuzedeel examen

  Waar mogelijk worden de keuzedeel examens gecombineerd met het praktijkexamen. Na de telefonische intake kun je van start gaan met de keuzedeel examens. Je maakt een aantal schriftelijke opdrachten. Je levert de opdrachten in voor je praktijkexamen. Na de Proeve van Bekwaamheid en de mondelinge examens ga je verder met de examens voor de keuzedelen. Hoe het examen er precies uitziet verschilt per keuzedeel. Voor de meeste keuzedelen maak je thuis opdrachten en maak je een portfolio. Tijdens de praktijkexamens spreek je over de gemaakte opdrachten met de assessor. De keuzedelen zorgen voor verdieping of verbreding van het kwalificatiedossier. Je moet examen doen in twee keuzedelen. Je kunt kiezen uit de volgende gekoppelde keuzedelen:

  1. Digitale vaardigheden basis
  2. Ondernemend gedrag (geschikt voor niveau 1 en 2)
  3. Oriëntatie op ondernemerschap
  4. Nederlands 3F

  Stap 6. Diplomering

  Als je alle examens* met een voldoende hebt behaald kom je in aanmerking voor het diploma. 

  Een wettelijk erkend mbo niveau 2 diploma.

  *de uitslag van rekenen en de keuzedeel – examens tellen voorlopig nog niet mee voor de zak-slaagkans.